Marocko

Cykelturen i Marocko var en oplanerad tur som jag gjorde under hösten 2006. Egentligen skulle jag ha varit i Västafrika men blev trött på det och flög norrut till Casablanca istället. När jag landande i Casablanca i september hade jag varit i Västafrika sedan januari och var då redan sliten efter tidigare cykling. Att jag hade ett malariautbrott när jag landade i staden gjorde det inte så mycket lättare. De första dagarna i Marocko låg jag och sov på ett hotell och väntade på att jag skulle bli bättre.

Några dagar senare började jag cykla och hade då kursen mot bergen i Mellan-Atlas. Jag hade varit i Marocko året innan och då cyklade jag mest runt i Högre Atlas och Anti-Atlas i de södra delarna av landet. Så min plan för Marocko 2006 var att undvika dessa berg och hålla mig till Mellan-Atlas och Rif Bergen vid Medelhavets kust. Ett annat mål för turen var att cykla norrut och ta mig till Spanien där det är lättare att hitta en billig flygbiljett tillbaka till Sverige.

Jag stannade den största delen av cykelturen i Marocko och bara några dagar i Spanien. Den del av Marocko som jag gillade bäst var Rif Bergen och det beror inte på alla haschodlingar utan mer på det vackra landskapet och variationen i växtligheten. Nordsidan av Rif Bergen är fuktiga och har intressanta skogar och sydsidan är mycket torrare och har en helt annan vegetation bestående av torra taggiga buskar. Jag gillade variationen och bytte sida så ofta jag kunde. Det finns även många små grusvägar som jag följde i bergen och på så sätt kom jag upp till intressantare natur.

Cykelturen blev 1200 km och det mesta av det var i Marocko och resten blev i Spanien

blog comments powered by Disqus