Blog Entry

På vägen ut från Sierra Leone

april 6, 2011 by Stellan, under Västafrika 2011, cykling.

Jag var i Sierra Leone 18 dagar och jag tyckte det räckte och jag fick se det jag ville se. Fördelen med Sierra Leone jämfört med de flesta andra länder i Västafrika är att det är engelskspråkigt. Det medför att det är betydligt lättare att prata med lokalbefolkningen. Det som irriterade mig mest var alla som tiggde hela tiden och frågade om hjälp och pengar och det hände nästan varje gång jag stannade för att prata med någon. Alla berättade hur fattiga de var och behövde hjälp. Ibland blev det bara för mycket då exempelvis motorcyklister stoppade mig för att fråga om bensinpengar så att de kunde köra hem till sin familj, yrkesfiskare som ville ha pengar för nya nät och båtar eller butiksägare som behövde pengar för att köpa nya dieselgeneratorer och AC. Även poliserna längs vägarna frågade efter pengar och hela tiden och berättade hur fattiga de var och att de behövde mer pengar. Jämför man med Guinea så är inte Sierra Leone fattigt och utbudet av varor är större och infrastrukturen är bättre. Det finns betydligt fler biståndsarbetare i Sierra Leone så befolkningen är mer vana att tigga om hjälp och få det som de vill ha.

Begagnade kläder från Europa. Ingen vill betala för transporten ut från hamnen så det som inte går att sälja dumpas i havet

Den sista dagen blev jag stoppad av en polis som var väldigt irriterande och som inte ville låta mig fortsätta. Jag sa att jag inte hade pengar att ge honom men han ville inte släppa förbi mig. Han sa att han behövde pengar och Sierra Leone behövde mer hjälp. Han tyckte att jag skulle titta runt och se hur dåligt allt var och att jag skulle kontakta min regering och säga att de skulle skicka mer pengar. Jag tittade runt och undrade om han inte var nöjd med att EU redan betalade vägen som han jobbade vid och för hans polismotorcykel, polishuset vid vägspärren var en donation från Tyskland och skolan hundra meter längre bort var en donation från en norsk kyrka. Brunnarna i byn var betalda av Frankrike moskén var betald av Saudiarabien. Jag sa även till honom att UK betalde hans lön. Jag undrade när han skulle bli nöjd och tacka för den hjälp som han och landet redan hade fått. Han slutade fråga efter mer pengar och jag kunde fortsätta mot gränsen. Det sista jag sa till polisen var att det bästa som kunde hända Sierra Leone var att allt bestånd försvann och att folket lärde sig att ta hand om dem själva. Så länge biståndspengarna flödade in i landet så finns det inte någon anledning att försöka stoppa korruptionen och sätta press på deras regering för att förbättra landet. Nu är det för stor konkurrens mellan olika hjälporganisationerna för att hjälpa folket och det medför att den som kan betala mest till sittande beslutfattare får kontraktet på den nya skolan eller brunnen.

Ett exempel är två unga engelska killar som jag träffade i en större by. De undervisade på en skola och de gjorde det för att de ville hjälpa Englands gamla koloni. För att få undervisa på skolan var de tvungna att betala 200 pund till rektorn varje månad och samtidigt själv stå för kostnaderna för mat och husrum. Hur kan någon betala för att få jobba och hjälpa till? Borde det inte vara det motsatta? Men i en fri marknad så är det tillgång och efterfrågan som styr priset. Nu finns det tydligen tillräckligt många som vill hjälpa landet efter inbördeskriget så man kan kräva betalt för att ta emot hjälpen. Samtidigt medför det att rektorerna i skolorna inte vill anställa lokala lärare när de kan få betalt av västlänningar som vill utföra jobbet. Varför betala för något man kan sälja?

  • Ulrik

    Skitbra skrivet!

blog comments powered by Disqus