Blog Entry

Första polisstoppet

mars 2, 2011 by Stellan, under Västafrika 2011, cykling.

När jag var i Bamako blev jag varnad för korrupt polis och att det skulle vara kontrollplatser längs vägarna där polis eller militär kontrollera alla som passera. Det skulle även vara krav på att betala mutor för att kunna fortsätta vidare. Jag tyckte det lät lite skumt för när jag var i Västafrika 2005-06 så fanns det även då kontrollplatser men jag betalde aldrig vid någon. Då var det bara att cykla sakta förbi och hälsa på poliserna. Men allt kan ändras snabbt i Afrika och det som verkar vara normalt nu kan vara helt fel efter någon månad. Det gäller bara att hålla ögonen öppna och försöka ändra sig efter förhållanden men jag var fortfarande skeptiskt till att man verkligen behöver muta en polis för att fortsätta. Jag har inte behövt göra det någon gång när jag har cyklat och jag var inställd på att jag inte skulle behöva göra det nu.
När jag lämnade hotellet i Bamako var det väldigt varmt och temperaturen hade redan passerat 40 grader så det var ganska segt att komma iväg. 2 km från hotellet precis innan en rodel var det den första poliskontrollen och jag blev stoppad. Polisen som stoppade mig ville veta vart jag kom ifrån och vart jag skulle. Sa som det var att jag var på väg till Guinea. Polisen sa att det var för långt för att cykla och men om jag ändå skulle dit så var det rakt fram i rondellen och sedan vänster i nästa. Tackade för vägbeskrivningen och cyklade vidare. Inga mutor denna gång.
Jag cyklade hela dagen och passerade flera checkpointer och det var som 2006. Jag saktade ner och hälsade på poliserna när jag passerade. Inga mutor eller onödiga frågor och kontroller. Vid skymningen blev jag stoppad för första gången vid en poliskontroll och polisen som stoppade mig sa att jag inte kunde fortsätta. Jag var för när gränsen till Guinea och att det snart skulle bli mörkt. Han sa att jag var tvungen att stanna över natten och samtidigt bjöd han på iskallt vatten och sött sliskigt mintte.
Jag letade upp en jämn yta i närheten där jag satte upp mitt tält och det var inte mer än att vänta på soluppgången. Polisen som hette Ahmed kom lite senare till tältet för att hämta mig för det var dags för mat. Det blev pasta och grillat kött och det var gott. De hade lagat maten över öppen eld och det blev att jag satt där ett bra tag. Ahmed berättade om Mali och klagade mycket på landet. Korruptionen var för stor och mycket av de pengar som kom från Väst bara försvann på vägen och når inte ut till folket. Han var även trött på att vara polis och ville ha ett bättre betalt jobb. Han kritiserade även utbildningen i landet och tyckte att man skulle satsa mer på engelska och inte bara på franska. Franska var för all del bra att kunna men det fanns fler länder i Europa än Frankrike och då var det engelska som gäller.
Efter någon timme vid elden gick jag tillbaka till mitt tält för att sova till ljuden av en dieselgenerator. Det blev även min första natt i tältet för 2011. Följande morgon var det bara att plocka ner tältet och fortsätta mot Guinea. Innan jag lämnade poliskontrollen blev jag bjuden på en ordentlig frukost.

/Stellan

  • Ulrik

    Kul att följ dig!

blog comments powered by Disqus