Blog Entry

Libanesaffärer

mars 11, 2011 by Stellan, under Västafrika 2011.

Ett stort samtalsämne för västerlänningar i Afrika är var det finns bra libanesaffärer och det tar inte lång tid i Västafrika innan man förstår varför det är så viktigt. Är man ute på den guineanska landsbygden så är utbudet av mat väldigt begränsat och i en bra affär hittar man socker, tee, cigaretter, konserverade sardiner från Marocko och batterier från Kina. På marknaden i byarna finns det ris, torkad fisk och frukt att köpa. I städerna finns det ett lite större utbud men skillnaden är inte så stor. Vill man köpa lyxvaror som kall läsk eller öl så är det bensinstationerna som gäller men även där är utbudet dåligt men det är ändå värt ett stopp. En kall Coca Cola eller en konstig läsk från Saudiarabien smakar alltid gott när temperaturen är närmare 50 än 40.

Vill man köpa något mer så är det bara att åka till Conakry och besöka en så kallad libanesaffär som påminner väldigt mycket om en affär som drivs av en invandrare i Sverige. Utbudet är väldigt likt och man kan hitta alla konstiga konserver från arabvärlden, mjölkprodukter och sötsaker från Väst och billig elektronik från Kina. Om man jämför med marknaden utanför så känns det som om man är i paradiset och det finns allt till salu. Det största felet med dessa affärer är priset… Det är dyrt och även för västerlänningar. Utan att jag har gjort en större prisundersökning så tror jag att priset ligger 20-30% högre än i Sverige. Men vad gör egentligen det när man kan köpa holländsk ost, kakor från Danmark eller tyskt godis? Har man varit iväg ett tag från Sverige så är det helt klart värt att leta upp sin närmaste libanesaffär som inte alls behöver ha en libanesisk ägare. Ägaren kan mycket väl vara från ett annat land i Mellanöstern eller Nordafrika men alla tror att han är från Libanon.

Är det en bättre affär så har de även en tillhörande restaurang som i regel serverar pizza, kebab, grillad kyckling och annan typisk svensk skräpmat. Jag tycker det är värt att lägga 7 € för en god pizza efter att ha levt på ris och jordnötssås sedan jag sist besökte en libanesaffär i Bamako.

  • Lars

    Libanesaffärer rules! Trodde inte mina ögon när jag hittade Daim i en sådan butik i en liten håla i Sierra Leone… :-)

    Lycka till!

    Lars
    http://www.lostcyclist.com

blog comments powered by Disqus